Interim- en projectmanagement met gezond verstand

Projectmanagement met gezond verstand waarbij je vooral jezelf blijft.

Ach, klinkt allemaal heel logisch en dat is het eigenlijk ook. Maar hoe vaak stappen we niet in alle valkuilen die we al kennen.

Mijn columns hebben absoluut niet de intentie afbreuk te doen aan bestaande en beproefde methodieken. Nee, absoluut niet want er zijn goede methodieken die absoluut een project kunnen ondersteunen.

In deze columns ga ik ook niet in op de wijze waarop de methodieken moeten worden toegepast maar hoe je met gezond verstand de verschillende aspecten in het proces van een project kunt benaderen. Daarnaast veel vragen die kunnen bijdragen tot een persoonlijke en professionele ontwikkeling.

En last but not least. Ook ik ben door schade en schande wijzer geworden en heb veel geleerd van collega’s.

De columns schrijf ik als een extraatje op basis van eigen ervaring en die van collega’s. Voor de ene projectmanager gesneden koek en voor de ander een eye-opener.

Ik zal ook echt niet beweren dat de beschreven benadering de enige juiste is.

 

Het begin

 

Het begint al bij het accepteren van of inschrijven op een opdracht. Hoe vaak nemen we niet een opdracht aan om, in geval van als zelfstandige, dat je het geld nodig hebt of als werknemer omdat je op de bank zit of omdat je niet durft te weigeren. Natuurlijk zijn er altijd wel legitieme redenen aan te dragen. Maar los van dit alles: heb je je wel eens afgevraagd waarom jij nu juist deze opdracht zou moeten doen?

Begin eens te denken aan waar je over een jaar of twee, drie staat. Niet alleen in je carrière maar ook als mens. Probeer dit eens voor jezelf te visualiseren. Hoe ziet dat er uit? Huisje, boompje, beestje? Drukke baan? Toppositie? Binnen dit bedrijf? Of misschien zelfs er buiten?

Financiële status? Hoe kijken mensen naar je? Wie zijn er om je heen? Collega’s, familie?

Als je dit goed voor ogen hebt, denk dan eens aan hoe je daar bent gekomen. Hoe heeft die weg er uit gezien? Wat heb je moeten doen of juist laten? Was het moeilijk hier te komen? Of juist een fluitje van een cent?

 

Je zult je misschien afvragen wat dit met een opdracht te maken heeft? Kijk nu nog eens naar de opdracht of het project wat voor je ligt. Hoe past dat in dit plaatje? Levert het een bijdrage aan dat wat je over drie jaar wilt hebben bereikt? Of zal het juist een belemmering zijn?

Om het plaatje helemaal compleet te krijgen, zul je eerst ook eens met de opdrachtgever moeten praten. We weten allemaal dat de opdracht op papier toch vaak heel anders is dan de werkelijkheid. Bereid je goed voor op dat gesprek.